perjantai 25. joulukuuta 2009

Haarautuvan rakkauden talo

Mika Kaurismäen Haarautuvan rakkauden talo on yllättävän ovela elokuva – ehkä liiankin. Juhani ja Tuula ovat eroamassa oleva pariskunta, joka jää toistaiseksi asumaan saman katon alle. Yhteisissä säännöissä sovitaan mm. tilojen ja laskujen jakamisesta sekä siitä, ettei uusia kumppaneita tuoda kotiin. Sääntöjen rikkominen alkaa kuitenkin samantien.

Elokuvan sivujuonet toimivat todennäköisesti Petri Karran romaanissa paremmin. On puolisoiden ystävien välistä suhdetta, rakastajien välistä suhdetta, Juhanin veli ja Tuulan äiti, jotka ovat sotkeutuneet hämärähommiin, näiden perässä roikkuva toisiinsa rakastunut poliisipartio ja niin edelleen. Rakkaus todella haarautuu, mutta niin haarautuu elokuvan juonikin, välillä häiritsevän paljon. Jos jotakin olisi karsittu pois, olisi keskeisempiä sivuhenkilöitä voinut syventää. Pääosanäyttelijät Elina Knihtilä ja Hannu-Pekka Björkman onnistuvat kuitenkin aivan erinomaisesti kuvaamaan avioeron aiheuttaman pahoinvoinnin ja siitä helposti seuraavat ylireaktiot.

Haarautuvan rakkauden talo on jollakin tavoin hyvin suomalainen: se on valtavan hauska, mutta silti kaiken alla on aina havaittavissa synkkä, melankolinen pohjavire. Loistavan komedialliset kohtaukset eivät pilaa vakavien teemojen käsittelyä, vaan ne kulkevat käsi kädessä sopivassa tasapainossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti